perjantai 10. huhtikuuta 2015

Laukaukset, maalit ja maaliin johtaneet syötöt

Tässä postauksessa katsotaan HJK:n kauden 2014 pelaajien laukauksia, maaleja ja maaliin johtaneita syöttöjä.  Data on tuo sama julkisesti saatavilla oleva InStat-aineisto, mutta harmittavasti esimerkiksi "key passes" -tilastoa ei ole missään saatavilla, vaikka se on InStatin toimesta kerätty. Key passes antaisi pelkkiä maalisyöttöjä luotettavamman kuvan pelaajien syöttötaidosta, sillä se, että kanssapelaaja vetää hyvästä maalipaikasta ohi tai päin maalivahtia ei ole syöttäjän vika. Noh, tällä aineistolla nyt mennään tässä vaiheessa.

Analyysiä varten tein alkuperäiseen keräämääni dataan korjauksia seuraavasti:
  • Maaleissa ja laukauksissa ei ole huomioitu rangaistuspotkuja
  • Luvut on normeerattu per 90 minuuttia (luku / pelaajan kokonaispeliaika * 90)


Näin saadaan paremmin kuvaavia lukuja ja pelaajien tilastot ovat keskenään vertailukelpoisia.  Alla on rankattu HJK:n kenttäpelaajat kahden laukaisutilaston mukaan:

  1. "ei-rangaistuspotkulaukausten" määrä
  2. "ei-rangaistuspotkulaukausten" määrä / 90 minuuttia




Kuten kuvasta näkyy, niin melkoisia eroja rankingien välillä on nähtävissä. Pyrin käyttämään kaikissa tilastoissa "per 90 minuuttia" mieluummin kuin per peli tai per kausi. Tällä tavalla varmistetaan, että pelaajat ovat ikäänkuin samalla viivalla tarkastelussa ja vaihtopelaajiakin mitataan samalla mittarilla kuin aloittavia. Myös mikäli joku pelaaja on pelannut kauden aikana vähemmän kuin toinen esimerkiksi loukkaantumisten takia, korjaantuu tämäkin "harha" käyttämällä 90 minuutin lukuja. Tarkempaa selitystä ja lisäperusteluita voi lukea esim. täältä:

Per 90 min taustoitusta

Laukaukset


Laukauksissa olen tehnyt 2 tarkastelua, toinen laukausmääristä ja toinen laukaisutarkkuudesta. Alla olevassa kuvassa on esitetty pelaajien laukaisumäärät / 90 minuuttia.






Mukana on edelleen kaikki pelaajat, joten vähän pelanneet Grönroos, Bance, Porokara ja Malolo sotkevat aineistoa.

Seuraavassa kuvassa tarkastellaan laukaisutarkkuutta kahden muuttujan avulla. Shooting accuracy kertoo sen, kuinka monta prosenttia pelaajan laukauksista suuntautui maalia kohti. Shooting efficiency taas sen, kuinka suuri osa laukauksista meni maaliin.







Enemmän laukoneista pelaajista Nikolai Alhon tehokkuus oli erittäin hyvällä tasolla. Mannströmin tehokkuusluvut taas näyttävät olevan jopa kestämättömän hyvällä tasolla: kauden 18 laukauksesta vain 6 meni maalia kohti, mutta näistä kuudesta neljä meni maaliin.

Maalit ja maalisyötöt



Maaleissa ja maalisyötöissä on laskettu NPG (=non-penalty goals) / 90 minuuttia ja Assists / 90 minuuttia. En ole huomioinut rangaistuspotkuja siksi, ettei niiden laukojat saa "turhaa" etua verrattuna muihin. Näin laskettuna myös vähemmän pelanneet ja vaihtopelaajat ovat samalla viivalla aloittavien pelaajien kanssa.




HJK:n pelaajista Kandji ja Savage olivat erittäin hyviä tällä mittarilla mitattuna. Zeneli on lähellä kärkikaksikkoa, vaikka häneltä tässä tarkastelussa jää kaksi rangaistuspotkumaalia huomioimatta. Zenelin Assists / 90 on erittäin korkealla tasolla, mikä nostaa hänet tästä huolimatta lähelle Kandji & Savage -kaksikkoa.


Sarjojen tasoeroista johtuen ei ole mielekästä verrata näitä lukuja toisten liigojen lukuihin sellaisenaan, mutta tein sen silti huvikseni. Taulukossa on löytämäni La Ligan tilastot helmikuulta 2015 (ks. tarkemmin linkki) lisättyinä Kandjin ja Savagen viime kauden luvuilla. 





La Ligan NPG & Assists helmikuussa 2015




Voi siis todeta, että tilastojenkin valossa Kandjin viime kausi Veikkausliigassa oli erinomainen ja toivoa sopii, että mies palaisi vielä takaisin Suomeen ja Klubiin... Olisi tietysti mukavampi verrata HJK:n pelaajien esityksiä Veikkausliigan muiden pelaajien esityksiin, mutta ainakaan vielä minulla ei ole dataa muista joukkueista saatavilla. Onkohan esimerkiksi rangaistuspotkumaalit kerätty johonkin? Jos ne löytäisi, niin sitten vertailuaineiston saisi erittäin helposti kasaan.



Pelipaikkakohtaiset tilastot


Loppuun vielä lyhyt katsaus pelipaikkakohtaisiin lukuihin. Käytin tässä pelipaikkojen osalta samaa jakoa pelaajille kuin edellisessä postauksessa: Oranssisävyiset hyökkääjiä, harmaansävyiset hyökkääviä keskikenttiä, sinisävyiset keskikenttämiehiä ja vihreäsävyiset puolustajia.






Kuvassa palkkien haaleampi osa tarkoittaa maaleja / 90 minuuttia ja tummempi syöttöjä / 90 minuuttia. Tässä voi todeta aiempaan syöttötarkkuuspostaukseen liittyen Baah:n olleen selvästi hyökkäyssuuntaan arvokkain Klubin pakeista. Vaikka syöttötarkkuus (hasardit?) ei ollut hyvällä tasolla, kontribuoi Baah suunnilleen saman verran hyökkäyspään maaleihin kuin esimerkiksi Mika Väyrynen ja kaksinkertaisesti sen mitä Sebastian Sorsa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti