keskiviikko 26. elokuuta 2015

Veikkausliigan vertailua Euroopan huippusarjoihin

Tein pienen katsauksen kauden 2014 tilastoihin Veikkausliigassa ja Euroopan top 5-sarjoissa (Valioliiga, Bundesliiga, Ligue 1, Serie A & La Liga). Lähteinä käytin whoscored.comia ja Ottelukeskuksen sekä KIHU:n raportin tietoja.

Syötöt

Veikkausliigan ottelukohtaiset syöttömäärät olivat kovia verrattuna TOP5-sarjoihin.

 

Syöttötarkkuuden osalta Veikkausliiga oli hyvällä tasolla lähellä keskimääräisiä Euro-sarjoja:


Veikkausliigan syötöistä minulla ei valitettavasti ole tarkempaa erittelyä, joten esimerkiksi pitkien ja lyhyiden syöttöjen osalta vertailua ei voida tehdä. Eurosarjojen osalta voidaan selvästi nähdä, että pitkien pallojen (long balls) osuudella kokonaissyöttömääristä voidaan selittää sarjakohtaisia eroja melko paljon. Eniten pitkiä palloja (16,4%) annettiin Bundesliigassa ja vähiten (14,3%) Serie A:ssa. Maakohtaiset erot lyhyiden ja pitkien pallojen syöttötarkkuuksissa olivat melko pieniä ja erilaisten syöttöjen määrät näyttäisivät selittävän enemmän syöttötarkkuuksien vaihtelua sarjoissa.

Kokonaisuutena voidaan todeta, että Veikkausliigan syöttömäärät olivat selvästi suurempia kuin Euroopan suurissa sarjoissa. Veikkausliigan syöttömäärä kaudella 2013 oli 470, eli selvästi alhaisempi kuin 2014, mutta kuitenkin paljon Eurosarjoja korkeampi. Kauden 2015 osalta syöttömäärät (noin 470 / ottelu) näyttäisivät olevan taas vuoden 2013 tasolla, mutta kautta on toki vielä jäljellä lähes 1/3 ja lukemat ehtivät muuttua kauden loppupeleissä. Veikkausliigan hyvää syöttötarkkuutta saattaisi selittää muita sarjoja suurempi lyhyiden syöttöjen määrä, mutta tätä en valitettavasti pysty tilastoista tarkistamaan.

Laukaukset ja maalit

Kaikkien sarjojen laukausmäärät ovat melko lähellä toisiaan, sillä joukkuekohtaiset laukausmäärät / ottelu vaihtelivat suunnilleen välillä 12-13 kaikissa sarjoissa. Ranskan liigassa laukauksia ja maaleja tuli jonkin verran muita vähemmän. Veikkausliigan laukaus- ja maalimäärät olivat hyvin lähellä suurten sarjojen keskimääräsiä lukemia.




Laukauksista pystyin tekemään hieman tarkempaa analyysiä, sillä KIHU:n raportissa on eritelty myös laukaukset ja maalit rangaistusalueen sisä- ja ulkopuolelta.



Tässä voidaan nähdä suurempia eroja sarjojen välillä. Serie A:ssa ja Veikkausliigassa lauotaan selvästi muita sarjoja vähemmän boxin sisältä. Erityisen merkittävää tämä on siksi, että luonnollisesti maalinteon todennäköisyys rangaistusalueen sisältä lähtevässä laukauksessa on erittäin paljon suurempi, kuin alueen ulkopuolelta lähtevässä laukauksessa. 




Kuten kuvasta nähdään, niin sarjakohtaiset erot rangaistusalueen ulkopuolisten laukausten osalta erot sarjojen välillä olivat pieniä (2,6-3,5% laukauksista alueen ulkopuolelta meni maaliin). Rangaistusalueen sisältä tulleissa laukauksissa eroja oli hieman enemmän, mutta vaihtelu näissäkin oli suhteellisen pientä. Valioliigassa viimeistely boxin sisältä oli tehottominta ja Veikkausliigassa tehokkainta.

Itselleni mielenkiintoisin havainto tästä harjoituksesta oli maalintekoprosenttien ero alueen sisältä ja ulkoa lähtevissä laukauksissa. Ajatuksellisesti oli toki selvää, että ero on olemassa, mutta eron suuruus yllätti hieman. Laukauksista noin puolet tulee alueen ulkopuolelta, mutta maaleista 85% - 90% tehdään boxin sisältä. Alueen sisältä tulleiden maalien osuus vaihteli sarjoittain melko vähän (vaihteluväli vuonna 2014 83,3% - 88,8%). Kannattaa siis pyrkiä saamaan pallo boxin sisään, eikä laukoa kaukolaukauksia.