keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

HJK 2015 - katsaus pelaajiin ja tulevaisuuteen

Taulukoin HJK:n kotisivuilla listaamat pelaajat (poistin listasta Lodin ja lisäsin Sauramaan) ja tein pientä analyysiä pelaajien ikäprofiileista pelipaikoittain. Yhdistelin taulukkoon tietoja Transfermarkt.comista ja Soccerway.comista (syntymäpäivät & sopimustiedot ensin mainitusta ja peliminuutit jälkimmäisestä). Sopimustilannetta sen tarkemmin analysoimatta näyttää siltä, että todella monen pelaajan sopimus loppuu viimeistään tämän vuoden lopulla. En tiedä kuinka luotettavia nuo Tranfermarktin tiedot ovat, sillä ainakin Obed Malolon sopimus on Helsingin Sanomien jutun perusteella voimassa vuoden 2016 loppuun (Transfermarktissa 2015 loppuun; laitoin taulukkoon HS:n tiedot).

En löytänyt mitään kovin kattavaa analyysiä jalkapalloilijoiden "peak agesta", mutta kenttäpelaajien suoritukset näyttäisivät alkavan heikkenemään noin 28 ikävuoden jälkeen. Näissä on toki erittäin suuria pelaaja- ja pelipaikkakohtaisia eroja (esim. maalivahdit ja puolustajat luultavasti ovat parhaimmillaan myöhemmin kuin enemmän nopeutta vaativien pelipaikkojen pelaajat).

HJK:n keski-ikä on hieman alle 26 vuotta. Nykypelaajien kauden 2015 peliminuuttien perusteella painotettu keski-ikä on selvästi korkeampi, eli 27,3 vuotta. Painotettu keski-ikä on laskettu painottamalla ikää peliminuuteilla, tai tarkemmin sanottuna pelaajan osuudella pelipaikkansa (laajasti tarkasteltuna, eli esim. puolustajat) peliminuuteista. Eli käytännössä tämä kertoo siitä, että vanhemmilla pelaajilla on ollut selvästi enemmän peliminuutteja. 

Tein HJK:n pelaajista myös graafin, jossa näkyy sekä pelaajien ikä että pelipaikkakohtaiset minuuteilla painotetut keski-iät (näkyvät kuvassa harmaana alueena pelaajien pylväiden takana). Kuvassa on myös katkoviivalla hahmoteltu pelipaikkakohtaisia "peak age" -arvioitani, jotka perustuvat lähinnä mutuun. Englannin valioliigasta löytyi yksi "tutkimus" (http://cartilagefreecaptain.sbnation.com/2013/12/9/5191634/the-football-aging-curve), jossa kenttäpelaajien huippu ajoittui 24-28 ikävuosien väliin, mutta lisäsin tuohon haarukan ylälaitaan muutamia vuosia. Maalivahtien huippuikä näyttäisi ajoittuvan sen sijaan selvästi myöhemmäksi ja useimmat ovat parhaimmillaan yli 30-vuotiaina.


Tarkastelu pelipaikoittain - maalivahdit, puolustajat, keskikentät ja hyökkääjät

 

 


HJK:n puolustus on ikäjakaumaltaan kaksijakoinen - Peiponen ja Lehtinen ovat tulossa huippuikään vasta useamman vuoden päästä, kun taas Lampi-Sorsa-Heikkinen -kolmikko alkaa olemaan jo lähempänä hienojen peliuriensa loppuvaihetta. Heikkilä-Baah-Moren -kolmikko lähestyy huippuikäänsä tai on jo niillä main. Positiivisesti ajateltuna Peiponen ja Lehtinen saavat tällä kaudella hyvää kokemusta ja hoitavat olemassaolevat ja orastavat laitapakkiongelmat jatkamalla lupaavia kehityskaariaan. Toppariosasto on Veikkausliigaan erittäin hyvä, mutta Heikkisen vääjäämättä lähivuosina edessä oleva lopettaminen ja Baah:n mahdollinen ulkomaan siirto tekisivät materiaalin nopeasti kapeaksi. En ole juurikaan nähnyt Klubi 04:n pelejä, mutta U19-maajoukkueessakin kokeillut Sebastian Dolivo voisi olla omien näköhavaintojen perusteella yksi vaihtoehto toppariosastolle lähivuosina. Dolivo on syntynyt 1996, eli on samaa vuosikertaa kuin Alex Lehtinen.

HJK:n hyökkääjiksi listaamista pelaajista vain Nikolai Alho on vasta tulossa huippuvuosiinsa. Alholla on harmillisesti ollut tänä vuonna paljon loukkaantumisia, joten alkukausi on mennyt kokonaan sivu suun. Muut hyökkääjät ovat joko parhaassa iässään tai jo lähellä käännettä alaspäin. Mielenkiintoista on nähdä, saadaanko HJK:ssa nauttia Zenelistä ja Savagesta myös tulevilla kausilla. Molemmat alkavat olla iältään jo sen verran vanhempia, että ulkomaille lähdön/paluun kanssa alkaa tulla jo kiire. Tämän kauden Euro-pelit lienevät ratkaisevassa roolissa siinä, näkevätkö (pelaajienkin kannalta sopivat) ulkomaiset seurat Zenelin ja Savagen tason olevan riittävän hyvä. Omaan silmääni erityisesti Demba on ollut tosi hyvä tällä kaudella, joten nyt voisi olla hänen kannaltaan vielä mahdollista löytää uusi seura kovempitasoisesta sarjasta.

Maalivahtitilanne on tälle kaudelle hyvä, niin kauan kun Örlund ei loukkaannu. Örlundilla tuskin on kovin montaa vuotta peliuraa enää jälkellä, vaikka toki maalivahdit parhaimmillaan pelaavat vielä yli 40-vuotiainakin. Tulevina vuosina voi olla, että HJK:n täytyy löytää taas uusi "väliaikaisratkaisu", ennen kuin omat nuoret ja kehittyvät maalivahdit alkavat olla lähellä "huippuikäänsä" ja peliesityksiltään Euro-pelien vaatimalla tasolla.

HJK:n keskikenttä on minuuteilla painotettuna selvästi joukkueen nuorin osa-alue Lodin lähdöstä huolimatta. Mikäli Lod olisi luvuissa mukana, olisi keski-ikä vielä nykyistä alhaisempi. Moussia lukuunottamatta HJK:n keskikenttä on joko "peak agea" tai tulossa siihen. Malolo on tästä poikkeus, sillä häneltä löytyy vielä reilusti potentiaalia kehittyä. Schüller täyttää 24 vuotta ja huomattavaa kehityspotentiaalia löytyy toki myös häneltä. Siirto ulkomaille tapahtuu varmaankin vielä tänä vuonna. Aluksi hieman ihmettelin Klingan hankintaa ruuhkaiselle keskikentälle, mutta kyllähän hänellä on vielä potentiaalia kehittyä ja peliaikaakin voi tulla enemmän, jos ja kun Schüller lähtee. Omista junnuista löytyy lisäksi Lucas Lingman, jonka voisi odottaa saavan jossain vaiheessa näytönpaikkoja ykkösmiehistössäkin, vaikka onkin vasta 17-vuotias (syntynyt v. 1998).

"First eleven"


Jos tarkastellaan "optimikokoonpanoa", nähdään, että ikä alkaa olla monen avainpelaajan osalta lähellä kriittistä. Optimikokoonpanosta voidaan olla montaa mieltä, (esim. topparit ja laitapakit), mutta tässä nyt yksi versio, jossa Baah on laitettu laidalle loukkaantumisestaan huolimatta. Heikkilä vs. Moren sekä Moussi ovat ne, jotka voisin tästä kokoonpanosta ensimmäisenä olla vaihtamassa.

Kuten kuvasta nähdään, on HJK:n peruspermanentti melko iäkäs. Paljon puhutusta kierrätyksestä huolimatta tuo tämä kuva hyvin esiin sen, että esim. Tanaka on pelannut jo nyt todella paljon. Voi vain toivoa, ettei tämä kostaudu kun Euro-kiireet alkavat. Tanakan pelityyli on kuluttava, joten toivotaan ettei rasitus pääse liian kovaksi. Kuvasta myös nähdään, että sopimusten pituudet ovat kaikilla avainpelaajilla todella lyhyitä.

Sopimustilanne vaikuttaa kokonaisuutena melko huolestuttavalta ja lähivuosien joukkueen osalta kriittistä on se, kuinka moni nykyisistä runkopelaajista lopettaa / lähtee ulkomaille pelaamaan. HJK:n nykyjoukkue vaikuttaa kuitenkin tällä hetkellä melko tasapainoiselta ja muutamilla sopivilla täsmähankinnoilla myös tulevat vuodet näyttävät kohtuullisen hyvältä (calling Mac Kandji). Ikäprofiilimielessä ongelmaksi voi muodostua parhaassa iässä olevien pelaajien puute, sillä Schüllerin ja Baah:n lähteminen tarkoittaisi sitä, että Heikkilä/Moren, Alho sekä Savage olisivat ainoat tuohon kategoriaan laskettavat avainpelaajat. 

Tämän kauden Euro-menestys on avainasemassa sekä siinä, kuinka houkuttelevana HJK jatkossa nähdään että myös siinä, kuinka houkuttelevina HJK:n pelaajat nähdään. Sopimustilanne ja joukkueen ikärakenne ovat valitettavasti sellaisia, että mitään jättipotteja ei siirtokorvauksista ole lähiaikoina näköpiirissä. Tämä on seuran talouden kannalta huolestuttavaa, sillä Eurooppaliiga-paikka ei todellakaan ole mikään selviö ja pitkäjänteisen kehityksen takia kassavirtaa pitäisi tulla melko tasaisesti jatkossakin, jotta hyvät menestysmahdollisuudet säilyvät. 

HJK:lla on ollut viime aikoina hyviä liikkeitä (esim. Japani-kuvio), joten mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka paljon HJK käyttää / tulee käyttämään tilastoja ja analytiikkaa omissa pelaajaostoissaan ja omien pelaajiensa ja pelinsä kehittämisessä. HJK:lla olisi Suomen mittakaavassa hyvien resurssiensa ansiosta mahdollisuus panostaa aiempaa enemmän jalkapallotilastojen analysointiin ja hyödyntämiseen. Pelkkä tilastotiedon kerääminen ja seuranta ei kuitenkaan tuo mitään lisäarvoa muihin joukkueisiin nähden. Euroopassa suurin osa seuroista kerää pelaajista erilaista dataa ja tilastoja, mutta vain harvat (esim. Midtjylland) hyödyntävät systemaattisesti analytiikkaa seuran peli- ja toimintatapojen kehittämisessä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti