perjantai 10. heinäkuuta 2015

Veikkausliiga - kesäkuun loppukatsaus

Kesäkuun pelit on taputeltu ja vihdoin lisätty myös Ottelukeskukseen. Pelejä on kesäkuun loppuun mennessä pelattu 92 kpl eli kauden puoliväli lähestyy. Tässä pieni katsaus joukkueiden tilastoihin kesäkuun loppuun saakka. Katsaus on hieman edellistä "kevyempi" aikataulullisista syistä. Otan tässä kuitenkin HJK:n pienimuotoiseen erityistarkasteluun, koska sen pelejä on tullut eniten seurattua ja joukkueen esitykset ovat saaneet laajalti kritiikkiä.


 














Otteluohjelmasta ja otteluiden määristä johtuen katsauksessa on käytetty taas pisteet/ottelu -lukua. HJK ja RoPS ovat olleet kesäkuun loppuun pelatuissa peleissä parhaassa pistetahdissa. HJK:n pistetahti on lähes sama, kuin huhti-toukokuun katsauksessa, mutta taustalla olevat tilastot eivät näytä yhtä hyvältä. HJK:n ottelumäärä on ollut alkukaudesta todella kova, mikä alkaa näkyä myös esimerkiksi laukausmäärissä.

 

HJK:n 5 ottelun liukuvat keskiarvot TSR, SoTR ja Goal ratio -luvuissa ovat aika synkeän näköistä katseltavaa. Trendiviivat ovat kaikissa mittareissa laskevia ja laukausluvuissa (TSR & SoTR) viimeiset 5 peliä olivat surullisen Inter-pelin jälkeen jo laskeneet alle 50 prosentin (näissä luvuissa ei ole siis heinäkuun puolella pelattua HIFK-ottelua, joka parantaa hieman TSR-lukua).

Laukaukset - TSR & SoTR yms.


Kuvassa on tutusti esitetty joukkueiden TSR- ja SoTR-luvut. Pallon koko ja joukkueen nimen alla oleva luku kuvastavat keskimääräisiä ottelukohtaisia laukaisumääriä. Kuukaudessa on tapahtunut joitain muutoksia, ja esimerkiksi Inter on noussut selvästi lähemmäs kärkeä molemmissa laukausmittareissa. Myös Jaro, HIFK ja KuPS ovat parantaneet edellisestä tarkastelusta. Lahti on mielenkiintoinen, sillä joukkue on sarjataulukossa vasta kahdeksantena, vaikka on kaikilla laukausmittareilla top 3 -joukkue. Korkeakunnas on valitellut tätä myös ja tilastojen perusteella Lahden alkukauden pistetahti vaikuttaisi erittäin epäonniselta:

"Korkeakunnas turvautuu mielellään tilastoihin arvioidessaan joukkueen esitystä. Pallonhallinta, laukaukset ja maalipaikat kuuluvat sanavarastoon. Kriitikot, jotka tuijottavat pelkästään lopputulosta, leimaavat herkästi Korkeakunnaksen puheet selittelyksi.
- En ole alkuunkaan tyytyväinen tuloksiin, ja kannan siitä täyden vastuun. Silläkin uhalla, että minut taas leimataan selittelijäksi, haluan korostaa, että MIFK-peli on kauden ainoa ottelu, jossa olimme huonompia. Kaikkia muita pelejä olemme hallinneet." -(ESS) 9.6.2015


Toki myös laukausten laadulla ja lähtöpaikalla on suuri merkitys, mutta sitä ei joukkuetilastoista pysty sellaisenaan arvioimaan. MIFK on toinen joukkue, joka on ollut koko alkukauden liigan parhaita laukauksissa, mutta pistemäärissä selvästi heikompi. Laukaisutilastojen perusteella ei uskoisi, että KuPS ja MIFK ovat peräkkäisillä sijoilla pisteet/ottelu -tarkastelussa, saati sitten sitä, että KuPS on Lahden edellä. HJK:ta käsiteltiinkin jo edellä ja koko kaudenkin osalta HJK:n laukausmittarit ovat tulleet selvästi alaspäin.

Syötöt ja pallonhallinta


Syöttötilastossa HJK erottuu entistä enemmän edukseen, sillä sekä syöttömäärät että syöttötarkkuus ovat parempia kuin kuukausi sitten. Myös Ilveksen syöttöluvut erottuvat entistä selvemmin, mutta valitettavasti toiseen suuntaan. Ilves on ainoa joukkue, jonka vastustajat ovat syöttäneet keskimäärin yli 80 %:n tarkkuudella ja sen syöttömäärät ovat ainoana joukkueena alle 300 / ottelu.



Pallonhallinnassa HJK on myös lisännyt eroaan muihin joukkueisiin ja jälleen kerran Ilves on tehnyt samaa toisessa ääripäässä. RoPS on ainoa kärkipään joukkue, jonka pallonhallinta on ollut alle 50 %, nyt kun MIFK ja Interkin ovat niukasti kivunneet 50 prosentin paremmalle puolelle.

Scoring-%, torjunta-% ja PDO



PDO on maalinteko- ja torjuntaprosenttien summa. Mikäli tämä luku on selvästi yli tai alle 100 % voidaan olettaa, että pitkässä juoksussa lukema alkaa korjautua kohti keskimääräistä. Edellisessä tarkastelussa Ilveksen torjuntaprosentti oli surkea 56,3 %. Luku on edelleen liigan heikoin, mutta korjautunut lähemmäs keskimääräistä. Inter on tippunut aiemmista luvuistaan (PDO 121% kuukausi sitten) ja kuten silloin arvelinkin, on pudotus seurausta pääosin maalintekoprosentin normalisoitumisesta. Edellisessä katsauksessa Interin maalintekoprosentti oli 41,9 % ja nyt siis jo alle 35 %. HJK on viimeistellyt tehokkaimmin ja maalintekoprosentin nousu selittää osaltaan HJK:n hyvää pistesaldoa heikentyneistä laukaisutilastoista huolimatta. Samoin Lahden ja MIFK:n viimeistelyprosentit selittävät niiden heikompia pistesaldoja. Mikäli maalintekoprosentit näillä kahdella olisivat edes lähellä keskimääräistä olisivat sarjasijoitukset täysin toisenlaisia. 

Testasin molempien, sekä Lahden että MIFK:n osalta, mikä niiden odotettu pistemäärä olisi ollut, mikäli viimeistelyprosentti olisi ollut 10 prosenttiyksikköä parempi (eli suurin piirtein keskimääräisellä tasolla). Laskennassa käytin Poisson-jakaumaa siten, että testasin mikä olisi ollut odotettu tulosjakauma paremmilla viimeistelytarkkuuksilla lasketuilla maalimäärillä. Karkeasti sanottuna voidaan arvioida, että MIFK olisi pisteet/ottelu -tarkastelussa liigan 3. ja Lahti 4. Erityisesti Lahden osalta ero nykytilanteeseen (8. sija samassa tarkastelussa) olisi merkittävä. Molemmat olisivat tehneet keskimääräisellä viimeistelytahdilla noin 50 % enemmän maaleja, kuin tähän mennessä todellisuudessa.

Loppuun vielä "Twitteristä tuttu" PDO:n ja SoTR:n yhdistelmäkuva, eli "hyvät ja onnekkaat":

 

Tässä käytännössä sama tarina, joka tulikin jo edellä ilmi. Kuuden joukkueen ryhmä erottuu SoTR-luvuissa selvästi: MIFK, Lahti, HJK, SJK, Inter ja RoPS. Onnekkaimpina SJK ja Inter ja epäonnekaimpina Ilves ja Jaro.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti