keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Veikkausliiga 2016 - Dribbling

Dribbling eli pallon kuljetus on murtavien syöttöjen (key passien) lisäksi toinen hyvä tapa murtautua maalipaikoille. Tein lyhyen katsauksen Veikkausliiga-kauden 2016 dribbling-tilastoihin (pahoittelut finenglskasta) InStat-tilastojen pohjalta.

Most dribbling attempts - Veikkausliiga 2016 season



Eniten kuljetuksia oli VPS:n Pyry Soirilla, mutta Lahden Hostikka oli hyvin lähellä. Luku palkin päässä kertoo yritysten onnistumisprosentin, joten Soiri oli niukasti ykkönen myös onnistuneissa kuljetuksissa. Huikealla lähes 70%:n onnistumisprosentilla suoriutunut Lucas Garcia jäi Soirista vain yhden onnistuneen dribblen päähän. Ilveksen kaksikko (joka oli erinomainen myös key pass -tilastoissa) Soisalo&Tendeng oli myös aivan kärjessä tässä tilastossa.

Tänään keksin vihdoin, että Tableaun voi linkittää tähän bloggeriin. Olen vasta-alkaja Tableaun käytössä, mutta ajattelin silti kokeilla, miten homma toimii.

 

Nyt blogin lukijat saavat myös itse leikkiä aineistolla. Näkisin, että tämä palvelee lukijoita huomattavasti paremmin kuin pelkät staattiset kuvat. Kiitos tästä vinkistä Oskari Karppiselle! Mobiilinäkymä ei oikein skulaa, mutta desktopilla pitäisi onnistua testailut ainakin jotenkin. Laitoin myös suoran linkin Tableauun, jossa toimii paremmin. Klikkaamalla Tableau koko ruudun tilaan näyttäisi kyllä onnistuvan mainiosti myös suoraan tuosta tekstistä. Jätin tarkastelusta kokonaan pois keskuspuolustajat, koska dribbling ei ole heille kovin relevantti mittari.

Kun katsotaan dribbling / 90 minutes tilastoa, niin Lucas Garcia on aika lailla täysin ylivoimainen ykkönen. Interin Nebiri on (taas) kärkipäässä ja hänen jälkeensä tulevat yhdessä ryhmässä koko kauden dribbling -tilastojen kärkipää. Tableaun etu ja hienous on siinä, että aineistoa pystyy tarkastelemaan filttereiden avulla juuri niin kuin haluaa. Voi esimerkiksi klikata pelipaikoista kärkipelaajat (st/fwd) aktiiviseksi, jolloin Tableau korostaa kärjet aineistosta. Lisäksi laitoin tuohon näkyville mediaanit (viivat) sekä ylä- ja alakvartiilit (harmaat alueet kuvassa). Filtterit näyttävät tummemmalla harmaalla aina aktiivisen valitun joukon (esim. hyökkääjien mediaanin ja kvartiilit) sekä vaaleammalla koko aineiston samat luvut. Näin ollen lukija voi helposti vertailla esim. joukkueiden keskimääräisiä lukuja klikkaamalla haluamansa joukkueen aktiiviseksi (highlight team) ja vertaamalla mediaaneja ja kvartiileja.

Pallon koko kertoo koko kauden dribbles-määrän, joka esitettiin myös ylemmässä kuvaajassa. Klikkaamalla aineistosta esimerkiksi LM nähdään, että Tendeng, Odu ja Hostikka olivat kokonaismäärässä parhaat (isoimmat pallot=). Samoin voi yhdellä silmäyksellä nähketkä onnistuivat selvästi keskimääräistä paremmin (yläkvartiilin yläpuolella, eli harmaan alueen yläpuolella) ja kenellä oli keskimääräistä enemmän dribblesejä / 90 minuuttia (tummemman harmaan pystypalkin oikealla puolella). Lukija voi halutessaan myös valita useampia pelipaikkoja, vaikkapa FB/LB ja FB/RB. Näin voi vertailla laitapakkeja kokonaisuutena keskenään. Lisäksi joukkuetarkastelussa harmaiden alueiden (kvartiiliväli) leveys kertoo joukkueen sisäisestä vaihtelusta. Mitä leveämpi alue, sitä enemmän pelaajien välillä oli eroja.

VPS on mielenkiintoinen joukkue, sillä sen pelaajien dribbling-prosentit eivät vaihdelleet juurikaan (kapea vaakapalkki), mutta sen sijaan dribbling-määrät / 90 vaihtelivat huomattavasti (leveä pystypalkki).Osittain tämä johtui toki Soirista, mutta oikeiksi laitapakeiksi listatut Peth ja Lampi olivat selkeästi mediaanin alapuolella omalla pelipaikallaan sekä määrässä että onnistumisprosenteissa.

Toinen erottuva joukkue on Ilves, jonka pelaajat kokonaisuutena jäävät mediaanin alle sekä määrässä että tarkkuudessa, vaikka sillä oli 2 pelaajaa neljän eniten dribblesejä yrittäneen pelaajan joukossa. Luonnollisesti tämä johtuu osin siitä, että mediaani on keskimmäinen havainto ja kun joukkueen dribblesit olivat pääasiassa muutaman pelaajan varassa, niin pelaajatilastojen mediaani jää alhaiseksi. Jakauma oli siis melko vino.

Laitapakeista HJK:hon siirtyvä Pirinen oli ylivoimainen ykkönen, sillä hänellä oli kauden aikana yli 100 yritystä enemmän kuin seuraavalla. Pirinen korvaa Taiwon ja on tässä tarkastelussa hyvin erilainen pelaaja. Taiwo nimittäin jäi dribbling-määrässä noin yhteen neljäsosaan Pirisen lukemista. Taiwon onnistumisprosentti oli kuitenkin hieman parempi.

Hyökkäyspelaajissa on nähtävissä vahvasti kahden tyyppisiä pelaajia. Dribbling-tilastoissa korkealla olevat pelaajat, kuten Assis, Salami jne. ja toisaalta Juho Mäkelän, Lada Lahtisen ja Kalle Multasen kaltaiset pelaajat, jotka eivät käytännössä juuri yrittäneet ja jos yrittivät, niin eivät juuri onnistuneet.

Tämä oli nyt ensimmäinen testi tuoda hieman "interaktiivisuutta" ja analyysimahdollisuutta myös lukijoille. Toivottavasti tästä on jollekin hyötyä ja jatkossa osaan ehkä itsekin paremmin hyödyntää Tableaun tuomia mahdollisuuksia analyysin havainnollistamisessa. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti