perjantai 9. joulukuuta 2016

"Extra attacking and key passes"

Otsikon mukainen sanahirviö on kummitellut hetken aikaa mielessäni päästyäni tutustumaan tarkempiin Veikkausliigan InStat -tilastoihin. En ole aiemmin löytänyt Optan "key pass"-termin mukaisia tai edes tapaisia tilastoja mistään Veikkausliigan pelaajille tai joukkueille. Nyt kun sain käsiini kauden 2016 Veikkausliigan Instat -tilastot, löysin tämän mielenkiintoisen kategorian, johon InStat kerää jostain syystä yhden kategorian alle kahden tyyppisiä syöttöjä:

Extra-attacking pass – is a smart and timely pass, which improves the attack development, creating "a pre-goal-scoring moment" and leaving behind 3 or more opponent’s players. 

Key pass – is a pass, creating a goal-scoring opportunity. It takes a player one-on-one with the goalkeeper or to a scoring position. This kind of pass usually leaves behind all the opponent’s players.

Nämä ovat siis InStatin määritelmät ko. syötöille. Saamassani aineistossa nämä kaksi kategoriaa on yhdistetty yhdeksi tilastoksi. Käytän tästä tilastosta  tässä kirjoituksessa yksinkertaisuuden vuoksi jatkossa termiä Key Pass ('KP').

Key passes ja korrelaatio maalien kanssa


InStatin kausianalyysissä on monipuolisesti tilastoja koottuna yhteen, mutta jostain syystä täydellisiä laukaustilastoja ei ole kuitenkaan yhdistetty tähän samaan tietokantaan. Oletuksenani oli, että Key Passes olisi mielenkiintoinen tilasto ja että se voisi selittää joukkueiden menestystä hyvin. Tämän testaamiseksi pyöräytin korrelaatiot InStatin ottelukohtaisista tilastoista eri tilastojen ja tehtyjen maalien osalta. Ilokseni havaitsin, että ottelukohtaisista tilastoista KP-tilastot olivat selvästi eniten maalien kanssa korreloineet muuttujat. 

Aineistossa oli mukana myös erityyppisten laukausten määrä (ei kuitenkaan maalia kohti suuntautuneet). Se, että KP-tilasto korreloi tehtyjen maalien kanssa selvästi paremmin kuin laukaukset kertoo jo itsessään jotain tämän tilaston olennaisuudesta. Key Passesin ero muihin aineiston tilastoihin oli jopa erittäin selkeä (accurate KP-tilaston korrelaatio tehtyjen maalien kanssa oli 0,39), joten päätin tarkastella kauden 2016 KP-tilastoja hieman tarkemmin. 

 

Key Passes - pelaajien syöttömäärät ja tarkkuudet


Tarkastelen aluksi Key Passeja pelaajatasolla koko kauden osalta ja sen jälkeen vielä hieman tarkemmin sekä per 90 minuuttia lukujen ja syöttötarkkuuden osalta.

Kauden 2016 Key Pass attempts - top25 


Ilveksen Tendeng oli täysin ylivoimainen KP-yritysten määrässä, sillä ero toiseksi eniten syöttöyrityksiä tehneeseen Nikolai Alhoon oli 31 yritystä. Tendengin KP-syöttötarkkuus ei ollut kuitenkaan kovinkaan hyvällä tasolla, sillä vain 44,2% yrityksistä onnistui. 


Kauden 2016 Accurate Key Passes - top25 



Tendeng oli ykkönen myös onnistuneiden Key Passien määrässä, mutta ero ei ollut enää niin selvä kuin yrityksissä. Viisi pelaajaa (Kaufmann, Soisalo, Atom, Salami ja Ristola) onnistuivat Key Passeissaan yli 60 prosenttisesti, jota voidaan pitää hyvänä suorituksena. Ilveksen KP-tilastojen kärkisijoja valloittaneiden Tendengin ja Soisalon lisäksi myös ensi kaudeksi seuraan siirtyvä Tuco löytyy listoilta melko korkealta.

 Kauden 2016 Accurate Key Passes per 90 minuuttia - top25



Per 90 minuuttia tarkastelussa löytyy uusia nimiä kärkisijoilta (minimi 360 pelattua minuuttia kauden aikana). Interissä 469 minuuttia pelannut Nebihi oli tämän tilaston ylivoimainen ykkönen, sillä ero Kaufmanniin oli suurempi kuin Kaufmannin ero tilaston 25. pelaajaan, Jovoviciin. Listalta löytyy myös uusia kotimaisiakin nimiä, kuten Eero Peltonen, Mikko Kuningas, Roni Peiponen ja Lassi Lappalainen. Sivuhuomiona todettakoon, että Lappalaisen tilastot näyttävät muutenkin oikein mielenkiintoisilta, joten jännä nähdä miten ura tuosta kehittyy.


 Kauden 2016 Key Passien osuus kaikista syötöistä (top 20)



 
   
Kuvassa on plotattu kauden 2016 20 suhteellisesti eniten Key Passeja antanutta pelaajaa (minimi 20 KP-syöttöyritystä). Pystyakselilla on siis Key Passien osuus kaikista pelaajan antamista syötöistä ja vaaka-akselilla KP-syöttötarkkuus. Nebihi on kärjessä myös tässä tilastossa. Kolmen pelaajan syöttöyrityksistä yli joka kymmenes oli Key Pass (Nebihi, Sihvola ja Juuti). Mielenkiintoisesti kolme Ilveksen pelaajaa on viiden kärjessä, eli Juutin lisäksi jo edellä mainitut Tendeng ja Soisalo. Ilves löytyykin kolmantena joukkueiden KP-tilastoissa, joissa HJK on ykkösenä sekä määrässä että tarkkuudessa.


Kauden 2016 Joukkueiden Key Passes



VPS on ollut usein framilla sekä @Minor_LS:n että Oskari Karppisen kauden jälkeisissä analyyseissä. Tässä löytyi jälleen yksi uusi tilasto, jossa VPS erottuu muista joukkueista. Toki Key Passes on vain yksi osatekijä joukkueiden menestyksessä, mutta VPS:n vähäiset laukausmäärät ovat varmasti osin seurausta vähäisestä murtavien syöttöjen määrästä. Pallonhallinnasta ja suuresta syöttömäärästä huolimatta varsinaisille maalipaikoille VPS pääsi melko harvoin. 
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti