keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Veikkausliiga 2017 - key passes

Herätelläänpäs blogia henkiin vuoden luovan tauon jälkeen tarkastelemalla kauden 2017 key pass -tilastoja. Mikäli et ole jo sitä tehnyt, niin alkuun kannattaa lukea viime kauden postaukseni aiheesta (http://1907shots.blogspot.fi/2016/12/extra-attacking-and-key-passes.html). Tämänkin kirjoitukseni tilastot perustuvat kaikki Veikkausliigan InStat -tilastoihin.

Key pass on siitä mielenkiintoinen tilasto, että se ei ota kantaa hyvää syöttöä seuraavan suorituksen laatuun. Käytännössä maalisyöttö voi tulla vain mikäli syötön vastaanottaja onnistuu myös. Key pass merkitään taas aina, kun syöttö johtaa maalipaikkaan (tai InStatin määritelmän mukaisesti edistää muuten hyökkäystä ja ohittaa minimissään 3 vastustajaa).

Kuten viime kaudella, niin myös kaudella 2017 key passes -tilastot korreloivat vahvasti ja positiivisesti tehtyjen maalien kanssa. Toinen asia, joka tekee key pass -tilastoista mielenkiintoisen on se, että näiden syöttöjen antaminen näyttäisi olevan "toistettava" taito. Toisin sanoen pelaajat, jotka antavat edellisellä kaudella paljon key passeja todennäköisesti antavat niitä myös tulevaisuudessa. Omalta kannaltani kaikkein kiinnostavin seikka liittyy kuitenkin nuorten pelaajien tulevaisuuden ennustamiseen. Nimittäin on havaittu (esim. https://statsbomb.com/2013/05/walking-it-in-to-the-net-2/) maalisyöttöjen korreloivan voimakkaasti nuorten pelaajien hyvän urakehityksen kanssa. Tarkastelen siis tässä key passeja koko kauden osalta, mutta erityisellä tarkkuudella nuoria pelaajia.

Key Passes määrät ja syöttötarkkuudet pelaajilla

 

  Kauden 2017 Key Pass Attempts - top25


Kärkikolmikko erottuu muista melko selvästi koko kauden syöttöyritysten osalta, mutta mikä hienointa, listalta löytyy useita nuoria pelaajia (mm. Dahlström, Stavitski, Hostikka). Koska pelaajat ovat pelanneet hyvin erimäärän minuutteja, tarkastelen mieluummin tilastoja per 90 minuuttia, jolloin vertailu pelaajien kesken on luontevampaa.

 Kauden 2017 Key Passes per 90 minuuttia - top25


Per 90 -tarkastelussa samat nimet ovat pääasiassa listalla. Ilahduttavasti listalle pomppaa myös uusi nuori pelaaja, eli Lassi Lappalainen, jonka key pass -syöttömäärät ovat erittäin hyviä 19-vuotiaalle.

 Kauden 2017 Accurate Key Passes per 90 minuuttia - top25


Onnistuneissa key pass per 90 minuuttia -tilastoissa listalle pomppaavat vielä Ilmari Niskanen ja Saku Ylätupa. Edellämainittu Lappalainen tippuu niukasti top 25 ulkopuolelle, mutta hänelläkin oli lähes 1,2 onnistunutta key passia / 90 minuuttia.


 Kauden 2017 Key Passien osuus kaikista syötöistä (top 20)
 
 
 
Viimeisessä kuvaajassa on esitetty key passien suhteellinen osuus kaikista syötöistä (pystyakseli) ja key pass -syöttötarkkuus (vaaka-akseli). Jälleen löydämme useita nuoria pelaajia, joista osa uusia (Källman & Ahde). Steven Morrisey antoi suhteessa eniten key passeja ja hänellä oli myös keskimääräistä parempi onnistumisprosentti.
 

Yhteenveto


Key Pass -tarkastelu kauden 2017 osalta on mielestäni erittäin positiivinen nuorten pelaajien osalta. Edellä esitetyiltä top 25- ja top 20 -listoilta löytyy todella monta nuorta, lupaavaa pelaajaa. Osa heistä on jo siirtynyt ulkomaille (Ylätupa & Morelos) ja osa siirtyy varmasti lähiaikoina. Viime kaudella key pass -tilastoissa korkealla olivat nuorista esim. Morelos (Rangers), Dahlström ja Soisalo, joka siirtyikin jo ennen tätä kautta Middlesbroughiin. Ilahduttavasti tämän kauden tilastoja nuoret miehittivät huomattavasti laajemmalla rintamalla kuin viime kaudella. Ehkäpä näistä junnuista kuullaan vielä?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti