perjantai 10. huhtikuuta 2015

HJK Veikkausliigassa 2014 - blogin taustaa ja HJK:n syöttöjen tarkastelua

Päätin alkaa kerätä Veikkausliigadataan (lähinnä HJK:hon) liittyvää materiaalia yhteen paikkaan tätä varten perustettuun blogiin. En ole kovin paljoa löytänyt keskustelua suomalaisen jalkapallon numeeriseen analyysiin liittyen (jos joku tätä lukee ja tietää hyviä keskusteluja, niin saa vinkata), mikä on sinänsä erittäin harmillista. Kihun Henri Lehto on tehnyt vuosittain erittäin hyvän ja kattavan raportin aina kauden päätteeksi, mutta en ole juuri muuhun aineistoon törmännyt.

Kuvien ja analyysien "takana" on InStatin aineistot kauden 2014 Veikkausliigasta (Veikkausliigan Ottelukeskus). Aineisto on siis sama, jota on käytetty myös Henri Lehdon analyyseissä. Taustoitukseksi vielä sen verran, että en ainakaan löytänyt aineistoa mistään järkevässä muodossa, joten nämä on kerätty niinkin mukavalla tavalla, kuin näpyttelemällä kaikki ottelut yksitellen ja pelaaja kerrallaan Exceliin... Tästä johtuen luvuissa saattaa olla virheitä, mutta pääosin tiedot pitäisi olla oikeita. 

Aineisto ei ole itsessäänkään täydellistä, mutta uskon, että se on riittävän hyvää, jotta tuloksista voi tehdä jotain johtopäätöksiä. Eroja esimerkiksi HJK:n ja Veikkausliigan omilla sivuilla ilmoittamiin lukuihin löytyy, mutta olen toistaiseksi päätynyt käyttämään InStatin dataa sellaisenaan (toki joitain korjauksia olen tehnyt, jos olen ilmiselvän virheen havainnut).

HJK 2014 - syöttötilastot (InStat "tarkat syötöt")


Aloitetaan tarkastelu kauden 2014 syötöistä ja syöttötarkkuudesta. Alla olevaan kuvaan on koostettu tietoa HJK:n kenttäpelaajien koko kauden luvuista. Syöttömäärät (oranssi palkki) on normeerattu per 90 minuuttia. InStatin datassa koko ottelun pelanneiden pelaajien minuuttimääränä on ilmeisesti käytetty ottelun kestoa lisäaikoineen. Omat lukuni on laskettu kaavalla: syötöt / koko kauden minuuttimäärä * 90. Koko kauden syöttöprosentit on johdettu yksittäisten otteluiden aineistosta, eivätkä ne ole varmastikaan desimaalilleen oikeita (huomasin maksimissaan noin prosentin heittoja Lehdon analyysissä ilmoitettuihin lukuihin).


 



Kuten kuvasta näkyy, en käyttänyt mitään minimiminuuttimäärää, vaan tuossa on kaikki kenttäpelaajat, jotka kävivät kentällä kaudella 2014. Malolo pelasi aineiston mukaan vain 68 minuuttia koko kaudella, joten hänen ja muiden vähän minuutteja pelanneiden (Grönroos, Porokara & Bamse) luvut eivät anna välttämättä luotettavaa kuvaa todellisesta syöttötarkkuudesta ja määrästä.

Hyökkäyspään syötöt ovat tietysti keskimäärin vaikeampia, joten ei ole "reilua" verrata kärkien ja pakkien syöttötarkkuutta keskenään. Seuraavassa kuvassa pelaajat on luokiteltu pääasiallisten pelipaikkojensa mukaisesti (puolustajat, keskikentän keskustan pelaajat, laitapelaajat & hyökkääjät). 





Värikoodit ovat seuraavat: vaalean oranssi = hyökkääjä, tumman oranssi = hyökkäävä / laitapelaaja, vihreä = puolustaja ja sininen = keskikenttäpelaaja. Osa pelaajista voitaisiin laittaa helposti myös johonkin toiseen lokeroon, eikä ylläoleva jako perustu pelipaikkakohtaisiin peliminuutteihin tms., vaan puhtaasti allekirjoittaneen mututuntumaan. Joka tapauksessa näin luokiteltuna aineistosta saa vähän paremman kuvan pelaajien suhteutumisesta toisiinsa. Kuvaan on lisätty myös oman lokeron pelaajien keskimääräinen syöttöprosentti järkevämmän vertailtavuuden takia. Havaintona voidaan nähdä esimerkiksi Heikkilä & Heikkinen -kaksikon syöttöprosentit, jotka erottuvat melko selvästi muita puolustajia parempina.



Viimeisessä kuvassa on esitetty vielä syöttöjen kokonaismäärät (sininen alue taustalla) sekä pelaajien syöttöprosenttien ero suhteessa oman lokeronsa pelaajien syöttöprosenttien keskihajontaan (ns. "sigma"). Tämä menee jo aineiston suppeuden vuoksi tekotieteeksi, mutta ehkä nuo vähän osviittaa antavat pelaajien suhteellisesta syöttötarkkuudesta kuitenkin. Sigma-palkin korkeus kertoo kuinka monta keskihajontaa pelaajan syöttöprosentti poikkeaa oman lokeronsa keskimääräisestä. Punaiset palkit tarkoittavat huonoon suuntaan poikkeamista ja vihreät taas positiiviseen suuntaan. Jätin alle 200 syöttöyritystä tehneet (mm. Grönroosin ja Bamsen) näkyviin hyvin haalealla, koska noin pienissä syöttömäärissä tällainen tarkastelu ei ole kovin järkevä. Muutenkin näin pienellä aineistolla tällainen hajontojen analyysi on hieman kyseenalainen. 

Viimeisen kuvan perusteella näyttäisi siltä, että Alho, Lehtinen ja Baah ovat keskimääristä HJK:n seuratoveriaan epätarkempia syöttäjiä ja Heikkilä ja Annan taas tarkempia. Itse en suoraan lähtisi tästä tekemään mitään johtopäätöksiä, sillä toiset pelaajat saattavat luonnostaan yrittää vaikeampia (ja omaa peliä edistävämpiä) syöttöjä, jolloin niiden onnistumisprosentti luonnollisesti on keskimääräistä huonompi. Baah:n osalta tämä näkyy maalisyöttöstatseissa (joita tarkastelen myöhemmin), joissa hän on selvästi paras HJK:n puolustaja. Lisäksi Lehtisen kohdalla syöttöjen kokonaismäärä on edelleen pieni, vaikka ylittääkin hihasta ravistamani 200 syöttöyrityksen rajan. Heikkilän osalta tilasto on ehkä luotettavin, sillä hänen syöttömääränsä on jo sen verran suuri, että muita parempi tarkkuus ei liene pelkkää sattumaa.

Summasummarum, ei mitään kovin dramaattisia havaintoja, mutta tulipahan avattua nyt blogi ja analyysit. Lukuja olisi kivaa ja hyödyllstä vertailla muiden Veikkausliiga-seurojen vastaaviin, mutta juuri tällä hetkellä ei ole intoa ja aikaa näpytellä käsin kaikkien jengien datoja Exceliin... Isommalla datamäärällä myös esimerkiksi pelaajien keskimääräisiä syöttötarkkuuseroja voisi tarkastella hieman luotettavammalla tasolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti