perjantai 17. huhtikuuta 2015

Pallon menetykset ja takaisin voitetut pallot

Vähiin käyvät InStatin/Veikkausliigan julkaisemat tilastot ennen kuin loppuvat... Tässä vielä lyhyt katsaus InStatin tilastoimiin pallonmenetyksiin ja takaisin riistoihin.


 


Pelaajat on koodattu taas tutuilla värikoodeilla. Kuvassa on esitetty pystyakselilla pelaajien takaisin voitetut pallot per 90 minuuttia ja vaaka-akselilla menetykset per 90 minuuttia. Kuvaa voi siis tulkita niin, että mitä lähempänä kuvan vasenta yläkulmaa pelaaja on, sitä parempi ja mitä lähempänä oikeaa alakulmaa, sitä huonompi. Lisäksi olen ympyröinyt katkoviivalla kuvasta ne pelaajat, joiden voitettujen ja menetettyjen pallojen suhde on suurempi tai yhtä suuri kuin yksi. Toisin sanoen ympyrän sisällä olevat pelaajat ovat ainoita, jotka voittivat palloja takaisin useammin kuin menettivät.

Hyökkääjiä tarkastellessa oranssit pallurat näyttäisivät asettuvan melko lailla loogisesti ja pystysuunnassa lähelle toisiaan. Bamse erottuu taas tässäkin tarkastelussa "edukseen". Kandji menetti palloja paljon, mutta voitti niitä takaisin hieman keskimääräistä kärkipelaajaa enemmän. Takaisin voitettujen ja hävittyjen pallojen suhdeluvulla katsottuna Bamse ja Forssell ovat kärkien (vaalean oranssit) heikoimmat ja kolme muuta ovat käytännössä täsmälleen samoissa lukemissa. Tumman oranssit hyökkäävämmät keskikentät taas ovat kaikki käytännössä hyvin samoissa lukemissa.

Keskikenttäpelaajissa vaihtelu on melko suurta. Lod on taas lähempänä tumman oransseja palluroita kuin muita sinisiä, ja olisi varmaan ollut parempi suosiolla laittaa Lod samaan kategoriaan tumman oranssien kanssa. Tainiolla, Schüllerillä ja Annanilla oli kaikilla noin 10 takaisin voitettua palloa per 90 minuuttia. Annan oli siis tässäkin tarkastelussa HJK:n parhaimmistoa, kuten oli myös syöttötarkkuudessa. Muut siniset (pl. Lod) pyörivät seitsemän-kahdeksan takaisin voitetun pallon tienoilla. 

Kuva ei täysin kerro esimerkiksi sitä, kuinka hyvin Tapio Heikkilä tässä(kin) tarkastelussa pärjäsi. Kuvassa Heikkilä ja Heikkinen ovat erittäin lähellä toisiaan, mutta todellisuudessa pelaajien ero oli merkittävä. Heikkilän takaisin voitettujen ja hävittyjen pallojen suhde oli 3,04, kun Heikkisellä luku oli 2,35 ja Morenilla 1,90. Ero on siis suurempi kuin mitä kuvasta voisi päätellä.

Eniten pelanneet laitapakit (Baah-Lampi-Sorsa) asettuvat melko lailla samoihin lukuihin tällä tarkastelulla. Lehtinen ja Jones sen sijaan voittivat palloja takaisin selkeästi muita puolustajia vähemmän.

InStatin Ottelukeskuksessa julkaisemat tilastot rajoittuivat viime kaudella näihin jo käsiteltyihin kategorioihin. Tällä hetkellä Ottelukeskusta ei löydy mistään, mutta ilmeisesti se on kuitenkin tulossa myös tälle kaudelle (jää nähtäväksi minkälaisena tänä vuonna). Katsotaan pystyisikö jossain vaiheessa tekemään vertailuita kausien välillä. Lisätarkasteluja saattaa tulla vielä näiden tilastojen osalta, jos innostun esimerkiksi tarkempaan pelipaikka- tai pelaajakohtaiseen analyysiin. 

Naputtelin tuossa viikolla myös viime kauden kaikki ottelut Exceliin joukkuekohtaisine laukaisutilastoineen, puoliaikatuloksineen ynnä muineen (muutamista peleistä toki puuttuu tietoja), joten seuraavaksi voisi laajentaa tarkastelua HJK:n pelaajien ulkopuolelle ja analysoida joukkueiden viime kauden esityksiä noiden tilastojen valossa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti