maanantai 13. huhtikuuta 2015

Rikkeet ja paitsiot

Tähän väliin lyhyt postaus rikkeistä ja paitsioista, vaikka näistä ei tällaisenaan pitkälle vietyjä johtopäätöksiä voikaan tehdä.

Rikkeet ja kärsityt rikkeet


Joukkueena HJK oli koko kauden 2014 osalta vähiten rikottu ja se rikkoi toiseksi vähiten (lähde: KIHU:n raportti)Omat lukuni kärsittyjen rikkeiden määrän osalta näyttävät hieman poikkeavan KIHU:n raportissa esitetyistä koko kauden luvuista (KIHU: 11 kpl / ottelu; minä: 10,21 kpl / ottelu). 






Olen jälleen suhteuttanut rikkeiden määrän per 90 minuuttia. Pelaajat on kuvassa värikoodattu pelipaikkojen perusteella, jotta vertailu olisi järkevämpää. Kuvassa pelaajat on järjestetty pelipaikkakohtaisesti tehtyjen rikkeiden määrän mukaisesti. X-akselin yläpuolella olevat tummat palkit kertovat kärsittyjen rikkeiden määrän per 90 minuuttia ja vastaavasti alapuolen palkit tehtyjen rikkeiden määrän per 90 minuuttia.  

Pelaajakohtaiset rikemäärät kauden aikana olivat melko pieniä, joten johtopäätösten tekeminen on hieman hankalaa. Zeneli ja Annan erottuvat kuitenkin kaksikkona selkeästi kaikista muista pelaajista. Molempia rikottiin usein, mutta he eivät itse juuri rikkoneet. Erityisesti Annanin osalta tämä on mielestäni erinomainen saavutus huomioiden hänen roolinsa joukkueessa. 

Kandjiin viittasin aiemmassa postauksessa ja tässä kuvassa näkyy hyvin se, että enemmän pelanneista Kandjille kertyi eniten rikkeitä (=pl. Malolo) per 90 minuuttia. Riketahti oli lähes 1 rike / 90 minuuttia kovempi kuin muilla hyökkäävillä pelaajilla keskimäärin. Kandjia toki myös rikottiin paljon, joten hänen pelityylinsä oli selvästi aggressiivisempi ja aktiivisempi (pallo pysyi monesti jalassa pitkään) kuin monien muiden. Myös Väyrysen osalta havainto on ehkä vähän yllättäenkin samansuuntainen - Väykkää rikottiin usein, mutta mies myös syyllistyi rikkeisiin huomattavasti keskimääräistä useammin.

Paljon pelanneista puolustajista Baah erottuu tilastossa jälleen selkeästi, nyt tehtyjen rikkeiden määrän osalta. Kaikki muut puolustajat rikkoivat alle 1 rike / 90 minuuttia tahdilla, mutta Baah 1,7 rikkeen tahdilla. Ero puolustajien keskiarvoriketahtiin oli lähes 1 rike / 90 minuuttia. Toppariosasto (Heikkilä-Heikkinen-Moren) on profiileiltaan keskenään samankaltainen. Heikkilä rikkoi kuitenkin melko selvästi muita puolustajia vähemmän, eli noin 0,4 rikettä / 90 minuuttia alle puolustajien keskiarvotason. 


Paitsiot


KIHU:n raportin mukaan keskimääräiselle joukkueelle kaudella 2014 liputettiin 2,5 hyökkäyspään paitsiota. HJK:lla paitsioita kertyi 3,3 / ottelu (omassa datassa 3,2, eli varmaan 1 paitsio uupuu aineistosta) ja joukkue oli kauden toiseksi eniten paitsiossa ollut joukkue MIFK:n jälkeen.





Paitsiossa olleet pelaajat on kuvassa järjestetty paitsiotilanteiden määrän perusteella. Y-akselin luku kuvaa siis pelaajan paitsiomäärää per 90 minuuttia. Pallon koko kuvaa tässä tapauksessa kauden kokonaispaitsiomäärää. Luvut ovat melko pieniä ja pienin pallo (Sorsa et al.) vastaa yhtä paitsiota kauden aikana. Hyökkäävät pelaajat olivat luonnollisesti useimmin paitsiossa ja Kandjilla oli (kuten pallon koosta voi päätellä) eniten paitsioita kauden aikana, yhteensä 24 kappaletta. Bamse taas oli peliaikaan suhteutettuna selvästi eniten paitsion puolella. Mielenkiintoinen havainto, joka ei suoraan näy kuvasta on se, että Zeneli ei hyökkäävästä roolistaan huolimatta ollut aineiston mukaan paitsiossa kertaakaan koko kauden aikana.

Mannström ja Lod erottuvat muista pelipaikkaryhmitystensä pelaajista: Mannström olemalla selvästi muita hyökkääviä pelaajia harvemmin paitsiossa ja Lod keskikenttäpelaajia useammin. Lod on erottautunut muista keskikenttämiehistä myös aiemmissa analyyseissä. Vaikuttaisi siltä, että näiden kahden pelaajan - erityisesti Lodin - kohdalla tekemäni lokerointi ja värikoodaus on turhan rajoittava ja yksioikoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti